Avaa suusi ja aloita geneettinen sukututkimus

Juuresi näkyvät

Sinun oma DNAsi kertoo sinusta, suvustasi ja juuristasi. DNA kertoo mennneisyydestä, nykyisyydestä ja tulevaisuudesta. Juuresi näkyvät, lähde siis seikkailuretkelle.

Geneettinen sukututkimus eli geneettinen genealogia tarkoittaa oman tai jonkun muun henkilön sukulaisten keskinäisten sukulaisuussuhteiden ja suvun vaiheiden tutkimista hyödyntämällä DNA-testejä yhdessä perinteisen sukututkimuksen ja historiallisten lähteiden kanssa.

Geneettisessä sukututkimuksessa tarvitaan testihenkilö, joka antaa DNA-näytteen. Sinä itse tai joku muu. Sinun pitää valita myös testifirma ja testityyppi. Valinnassa auttaa esimerkiksi uusi kirjani Juuresi näkyvät (Siltala 2017).

Tästä se sitten lähtee: tilaa DNA-testipaketti. Saat asiakasnumerosi ja salasanan omille Internet-sivuille heti tilauksen tehtyäsi, ne tulevat tilausvahvistuksen mukana sähköpostiisi.

Ota testihenkilön – elävän henkilön – suusta näyte ja lähetä laboratorioon analysoitavaksi. Tulokset tulevat aikanaan Internetiin, omille suojatuille sivuille salasanojen taakse.  Saat laboratoriotestituloksia, analyysitietoa esimerkiksi etnisestä taustastasi sekä listan DNA-sukulaisistasi eli etäserkuistasi.

Kuvassa on amerikkalaisen Family Tree DNAn (FTDNA) testipaketti, jolla otetaan poskisolunäyte. Näytteenottovälineet ovat yksinkertaiset, kaksi puikkoa ja kaksi pikku putkiloa, joissa on antibakteerista ainetta. Testipaketissa on lisäksi suostumuslomake, kirjalliset ohjeet ja palautuskirjekuori. Putket ja suostumuslomake on merkitty asiakasnumerolla ja viivakoodilla. Testilaboratorio on huippuluokan laboratorio, jota myös sairaalat ja tutkimuslaitokset käyttävät.

Ennen testinäytteen ottamista on parasta olla syömättä ja juomatta pari tuntia, myös hammaspesua ja suutelua on syytä välttää, jotta näyte on mahdollisimman hyvänlaatuinen.

Geneettisen sukututkimuksen firmoja

Nopean aloituksen vinkki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.